witamy na stronie wytwórni cukierniczej AMIR

+48 506 410 401


Wytwórnia Cukiernicza „AMIR” rozpoczęła swoją działalność w sierpniu 1998 roku. Pomysłodawcą był cukiernik z Damaszku z wieloletnim doświadczeniem i praktyką. Rynek polski nie był jeszcze zbyt otwarty na „nowości”, tak więc większość naszej produkcji stanowiły ciastka francuskie i kokosanki które znane były polskim konsumentom. "Korzenie" naszego głównego cukiernika z Bliskiego Wschodu zadecydowały o wprowadzeniu na nasz rynek kruchych ciastek pokrytych sezamem (nazwa arabska "Barazeh"), które są bardzo popularne w krajach arabskich.

W Polsce nie było jeszcze "mody" na bakalie które byłyby głównym składnikiem wyrobów cukierniczych, tak więc przyzwyczajanie naszego konsumenta do tego produktu trochę trwało, ale eksperyment się udał. Niebawem okazało się, że ciastka te zyskały uznanie zarówno w Polsce jak i za granicą. Prócz kruchych ciastek z sezamem zaczęliśmy również produkować je z innymi bakaliami, takimi jak: orzech, dynia, słonecznik. Produkcja tych wyrobów odbywa się ręcznie i nie stosujemy żadnych środków konserwujących. Cały asortyment został przyjęty przez nasz rynek z aprobatą.

W 2000 roku zmieniliśmy lokalizację naszej wytwórni. Posiadamy własny, przestronny obiekt, spełniający niezbędne wymagania sanitarne obecnych standardów Unii Europejskiej, zapewniający jednocześnie doskonały komfort pracy.

Wysoką jakość i bezpieczeństwo oryginalnej receptury naszych wyrobów zapewnia grupa wykwalifikowanych pracowników, którzy są z nami od początku naszego istnienia. Praktykę i doświadczenie zdobywali "pod okiem" cukiernika z Damaszku. Kreują oni dobre imię naszej firmy tworząc ręcznie wspaniałe wyroby według oryginalnej nam tylko znanej receptury. Dzięki dużej ilości bakalii nasze ciastka są zdrowym, bogatym w witaminy i mikroelementy produktem. Polski rynek nastawiony obecnie na spożywanie zdrowej żywności jest doskonałym miejscem na tego typu produkt.